пʼятницю, 19 листопада 2021 р.

 Поради батькам, щодо цифрової

                                                 грамотності дітей!

Нові технології змінили засоби й способи спілкування, але не зменшили важливості сімейних розмов про безпеку. Нижче наведено кілька порад, що допоможуть вам обговорити з дитиною питання безпеки онлайн.

 1) Поясніть дитині, що в мережі діють такі самі правила, що й у реальному житті.

З іншими слід поводитися так, як хочеш, щоб поводилися з тобою. Так само, як ви навчили дитину роззиратися в обидва боки, перш ніж переходити дорогу, і одягати шолом перед велопрогулянкою, навчіть її думати, перш ніж поширювати вміст онлайн.

2) Намагайтеся бути добрим прикладом для наслідування.

У мережі, як і в реальному житті, діти слухатимуть вас, лише якщо ви самі робите те, чого вимагаєте від них. Якщо ви встановили часові обмеження на використання соціальних мереж чи Інтернету , дотримуйтеся тих самих правил.

3)Не відкладайте питання соцмереж на потім.

Як показують дослідження, багато дітей уже з шести років мають доступ до смартфонів або планшетів. У мережі, як і в реальному житті, важливо якомога раніше закласти основу для діалогу та спілкування з дітьми. Ще до того, як діти приєднаються до соцмереж, поговоріть із ними про технології. 

4)Використовуйте важливі моменти як слушні нагоди.

Наприклад, коли дитина отримує свій перший мобільний телефон, доцільно відразу встановити основні правила. Коли дитина досягне відповідного віку, щоб зареєструватися на Facebook, варто поговорити з нею про безпечне поширення інформації. 

5)Довіряйте собі.

Здебільшого поведінку в мережі слід регулювати такими ж виховними методами, що й поведінку в реальному житті. Якщо ваша дитина найкраще сприймає обговорену угоду, можна укласти й підписати договір. Або, можливо, дитині просто потрібно пояснити основні правила.

Цей список може не враховувати всіх особливостей вашої сім’ї, але допоможе зробити перші кроки в спілкуванні на цю тему.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.